ETF na dluhopisy

Časuji trh a proto mám nějakou hotovost. Mám individuální sazbu v bance aktuálně na 4,7 procenta. Moc to není a tedy budu investovat volnou hotovost do ETF, které má v portfoliu dluhopisy s vyšším výnosem. Pokud budete hledat ETF investující mimo USA, budete hledat marně. Nic zajímavého jsem nenašel.

Nejprve klasicky základní údaje v tabulce:

SHYGSPHYFALNHYDBHYGHYLD
Morningstar4/5 Gold4/5 Bronze4/5 Gold5/5 Gold5/5 Gold4/5 Bronze
Asset mld. USD6,151,70,590,290,21
12 month yield6,57%7,755,81%7,10%8,97%6,71%
Yield to Maturity8,03%8,38%7,63%7,59%8,618,19%
SEC Yield7,62%7,91%7,177,49%5,957,05%
Return 5Y3,79%4,25%5,42%4,99%5,19%4,89%
Return 10Y3,68%4,08%------3,9%---
Expense ratio0,30,05%0,250,35%0,520,39%
Durace2,463,244,823,420,033
< B12,2%11,48%6,43%6,7%11,36%16,45%
"< B" - podíl dluhopisů firem, které mají kreditní hodnocení horší jak B

iShares 0-5 Year High Yield Corp Bd ETF – SHYG

Největší ETF ve výběru. SEC Yield je zajímavý. Cílem ETF je sledovat investiční výsledky indexu Markit iBoxx® USD Liquid High Yield 0-5, který se skládá z vysoce výnosných podnikových dluhopisů denominovaných v amerických dolarech se zbývající splatností kratší než pět let. Index je navržen tak, aby odrážel výkonnost vysoce výnosného podnikového dluhu denominovaného v amerických dolarech. Fond bude investovat nejméně 80 % svých aktiv do dílčích cenných papírů podkladového indexu a fond bude investovat nejméně 90 % svých aktiv do cenných papírů s pevným výnosem typů zahrnutých v podkladovém indexu.

SPDR Portfolio High Yield Bond ETF – SPHY

Skvělý výnos v dlouhodobém i krátkodobém horizontu. Podíl horším dluhopisů je díky tomu samozřejmě vyšší, ale náklad fondu je příjemně nízký. Díky tomu se tento fond nachází v nejlevnějším kvintilu své kategorie. Krátkodobě byla strategie fondu úspěšná, ale dlouhodobě slabá. Za posledních pět let fond překonal index kategorie, ICE BofA US High Yield Bond Index, o 33 bazických bodů a odrážel průměrný výnos kategorie. Ještě důležitější je, že na 10leté bázi tato třída akcií zaostala za indexem o 18 bazických bodů ročně.

iShares Fallen Angels USD Bond ETF – FALN

Investice se snaží sledovat investiční výsledky indexu Bloomberg US High Yield Fallen Angel 3% Cappped Index složeného z podnikových dluhopisů s vysokým výnosem denominovaných v amerických dolarech, které byly dříve hodnoceny jako investiční stupeň. Fond bude investovat nejméně 80 % svých aktiv do dílčích cenných papírů podkladového indexu a fond bude investovat nejméně 90 % svých aktiv do cenných papírů s pevným výnosem typů zahrnutých v podkladovém indexu. Index je navržen tak, aby odrážel výkonnost podnikových dluhopisů denominovaných v amerických dolarech a vysoce výnosných podnikových dluhopisů, které byly dříve hodnoceny jako investiční stupeň.

iShares High Yield Systematic Bond ETF – HYDB

Investice se snaží sledovat investiční výsledky indexu BlackRock High Yield Defensive Bond Index složeného z podnikových dluhopisů s vysokým výnosem denominovaných v amerických dolarech. Fond bude investovat alespoň 80 % svých aktiv do cenných papírů, které jsou součástí indexu, a fond investuje alespoň 90 % svých aktiv do cenných papírů s pevným výnosem typů zahrnutých v podkladovém indexu, o kterých se BFA domnívá, že fondu pomohou. Benchmark: BlackRock High Yield Defensive Bd TR USD.

iShares Interest Rate Hedged High Yield Bond ETF – HYGH

Snaží se sledovat investiční výsledky indexu BlackRock Interest Rate Hedged High Yield Bond Index navrženého ke zmírnění úrokového rizika portfolia složeného z vysoce výnosných podnikových dluhopisů denominovaných v amerických dolarech. Fond se snaží sledovat investiční výsledky podkladového indexu, který je navržen tak, aby minimalizoval úrokové riziko portfolia složeného z vysoce výnosných podnikových dluhopisů denominovaných v amerických dolarech, které jsou v podkladovém indexu zastoupeny podkladovým fondem. Investuje nejméně 80 % svých čistých aktiv do dílčích cenných papírů a nástrojů v podkladovém indexu fondu.

Principal Active High Yield ETF – YLD

Principal Active High Yield ETF je burzovně obchodovaný fond založený společností Principal Financial Services, Inc. Fond spravuje společnost Principal Global Investors, LLC. Investuje na trzích s pevným výnosem globálního regionu. Fond investuje do dluhopisů investičního stupně vydaných a garantovaných americkou vládou, agenturami a instrumentálními nástroji, které mají rating Ba1 nebo nižší od Moody’s Investors Service, Inc. a BB+ nebo nižší od S&P Global Ratings. Za účelem vytvoření svého portfolia investuje do derivátů, jako jsou swapy. K vytvoření svého portfolia využívá fundamentální analýzu s přístupem k výběru cenných papírů zdola nahoru a shora dolů.

Vývoj cen ETF za posledních pět let

Závěr není snadný. Mám investováno do HYDB, což jistě není špatná volba. HYGH se jeví zajímavě svým vyšším vnosem. Samozřejmě za vyšší riziko, které se zde projevuje velkým podílem dluhopisů firem s horším nebo žádným ratingem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*