Stellantis (STLA) – dobrá koupě?

Stellantis NV (STLA) je aktuálně velmi zajímavá akcie. Společnost vznikla fúzí Peugeot a Fiat Chrysler, která byla uzavřena 16. ledna 2021. Stellantis NV se zabývá návrhem, inženýrstvím, výrobou, distribucí a prodejem automobilů a lehkých užitkových vozidel, motorů, převodových systémů, metalurgických produktů, služeb mobility a výrobních systémů po celém světě. Poskytuje luxusní a prémiová vozidla; sportovní užitková vozidla; americké a evropské značky. Dále díly a služby, stejně jako maloobchodní a dealerské financování, leasing a služby pronájmu. Společnost nabízí své produkty pod značkami Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, DS, Dodge, Fiat, Jeep, Maserati, Ram, Opel, Lancia, Vauxhall, Peugeot a Comau prostřednictvím distributorů a prodejců.

Pro začátek pár základních hodnot:

  1. Tržní kapitalizace 65,14 miliard USD
  2. P/E (normalizováno): 3,09
  3. Předpokládaný dividendový výnos: 7,74%
  4. Debt/Equity: 0,36
  5. ROE: 24,20%
  6. P/B: 0,73
  7. Počet zaměstnanců: 258 275

V roce 2022 činil celkový objem prodej ovlivněný krizí čipů 6,0 milionů, zatímco tržby a upravený provozní výnos byly 179,6 miliardy EUR a 23,3 miliardy EUR, respektive. Objem prodeje v roce 2022 dělá ze Stellantis pátou největší globální automobilku za Toyotou s 10,3 milionu, Volkswagenem s 8,0 milionu, Hyundai/Kia s 6,8 milionu a aliancí Renault-Nissan-Mitsubishi s 6,4 milionu.

Čísla jsou vynikající, téměř snová. Jak k tomu mohlo dojít, že Stellantis je tak levná firma?

Stellantis zaostává za pokrokem konkurentů v přechodu na EV, protože Fiat Chrysler je velmi pozadu s EV. Sloučení s Peugeotem však urychlilo vývoj EV. Globální automobilový průmysl trpí nadměrnou kapacitou, která zvyšuje tlak na ceny, což následně omezuje ekonomické zisky. Společnost STLA zaznamenala výrazný pokles tržeb, přičemž v prvním čtvrtletí 2024 došlo k meziročnímu poklesu čistých tržeb o 12 % a nahromadění zásob ukazuje na pokračující potíže s prodejem.

Externí hodnocení

  1. Morningstar: 5/5 (reálná cena akcie 38 USD)
  2. SeekingAlpha: Buy
  3. AI: 10/10

Externí hodnocení už o moc lepší být nemůže.

Graf ceny vs indexy

Výkon STLA versus S&P500 a ACWI

Graf je zajímavý. Zobrazuje výkon akcie STLA vůči americkému indexu S&P500 (GSPC) a celosvětovému ACWI. STLA ještě donedávna podávala výrazně vyšší výkon, než skvělý S&P500. Nyní jsou na tom velmi podobně v procentuálním vyjádření výkonu. Z grafu jsou možné dva závěry. První: STLA byla výrazně nadhodnocená akcie a po korekci je oceněna správněji. Druhý: STLA je skvělá akcie, která je nyní nesprávně oceněna. Pro zajímavost uvádím aktuálně P/E pro S&P500 je 21,84.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*